MiquelHudin-Dalmacia-Catalunya-small1

Aquest passat dissabte 25 d’abril el periodista de vins Miquel Hudin va dirigir una masterclass comparant els terrers dels vins de Dalmàcia i els de Catalunya en el marc del saló de vins Dalmacija Wine Expo a Split (Croàcia). L’objectiu de la sessió de tast era comparar tres vins de cadascuna d’aquestes regions per explorar-ne les característiques dels sòls i estils d’elaboració, mostrant alhora els seus contrastos així com el seu caràcter comú unit pel mar mediterrani des de ribes oposades.

Hudin, californià establert a Catalunya, és l’autor de llibres d’enoturisme de Dalmàcia i també de les tres denominacions d’origen catalanes Empordà, Priorat i Montsant, per això va seleccionar tres vins d’aquestes zones per acompanyar tres vins de zones diferenciades de Dalmàcia però amb sòls similars a aquests.

MiquelHudin-Dalmacia-Catalunya-small2

Els vins escollits pel tast van ser el Classic 2013 de Fredi Torres Viticultors (DOQ Priorat) junt amb el R6 Riserva 2013 del celler Bibich (Skradin, zona central de Dalmàcia), el Gresa Expressió 2008 de Vinyes d’Olivardots (DO Empordà) amb el Plavac Mali Barrique 2008 de Vina Tomić (illa de Hvar), i el Furvus 2011 de Vinyes Domènech (DO Montsant) amb el Primus 2011 del celler Rizman (Komarna, zona sud de Dalmàcia).

Entre els assistents a la masterclass es trobaven professionals del món del vi que van quedar sorpresos pels paral·lelismes evidents entre aquestes dues grans regions que, cadascuna a la seva manera, expressen l’esperit mediterrani. Durant el torn de preguntes diversos participants van interessar-se per conèixer més detalls sobre la diversitat de les zones vinícoles de Catalunya, ja que la majoria tan sols coneixien dues o tres denominacions d’origen catalanes (Penedès, Priorat i Montsant). Una de les assistents, la Master of Wine anglesa Jo Ahearne, va expressar la seva admiració pels vins catalans en general i en particular pel Gresa Expressió de Vinyes d’Olivardots, ja que segons va dir la DO Empordà i els seus vins tocats per la Tramuntana tenen un gran potencial que no s’aprecia prou a nivell internacional.

En definitiva, la masterclass va ser una oportunitat única de tastar en una mateixa sessió vins de zones tan diferents en molts aspectes com Catalunya i Dalmàcia, reflexionant sobre els aspectes que les uneixen com els sòls, el clima i la tradició mediterrània.